Om teatern

NYA  Folkparksteatern

Friluftsmuseet Gamla Linköping

Sommaren 2020

Om

Sjöbergska Friluftsteaterns


Tanken om Gamla Linköping väcktes av kommunalpolitikern Lennart Sjöberg, som var bekymrad över rivningsvågen i staden. Han ville även att området skulle bidra till att ge linköpingsborna en meningsfull fritid. Så redan på 1950-talet ville Lennart Sjöberg skapa en friluftsteater i Gamla Linköping. Bland annat sökte han inspiration genom studiebesök på Fredriksdals friluftsteater i Helsingborg.


Sjöbergska friluftsteatern anlades 1991. Den är ritad av Brita Jarre-Molander och iordningställd med stöd av Sparbanken. Teatern kan ta emot en publik på 656 personer. Varje sommar spelas här uppskattad teater för hela familjen med flera utsålda hus. Teatern tar emot mellan ca. 10 till 15 tusen besökare per sommarsäsong. Vilket gör att teatern hyser Sveriges förmodlingen största återkommande barn och familjetetarproduktion under bar himmel!

Sommaren 2013 spelades för sista gången på denna friluftsscen...


2014 spelar Friluftsteatern i "von Lingens gård" inne i Gamla Linköping under det att den gamla Friluftsscenen lämnar plats för Parkteatern som flyttas från Folkets park, med invigning i Februari 2015.


SOMMAREN 2015 - stod en NY teater redo  för många produktioner framöver. Historien går vidare!


Tel information (guidekontoret): 013-12 11 10

Läs mer om Gamla Linköping på deras egen hemsida - som du hittar här.

Mer teaterhistoria i Gamla Linköping.

Innan Sjöbergska Friluftsteatern byggdes 1991 spelades det på flera andra håll inne i Gamla Linköping. Bland annat spelade det som blev förgångare till Friluftsteaterns produktioner, stora familjeteateprojekt, på Hållgården strax bakom Handelsboden centralt i staden. Under många år framfördes många framgångsrika teaterproduktioner där. En av de mest drivande krafterna bakom dessa produktioner var i tidigt skede Bertil Ljungars, som engagerade flera namnkunniga skådespelare och regissörer till Hållgårdens scen.


Det spelades även flertalet mindre teaterproduktioner av ex. Molière, Gideon Wahlberg, Strindberg, mm. av flertalet  grupper och samanslutningar.